TomTom Spark 3 – Tijd om te lopen !

      Geen reacties op TomTom Spark 3 – Tijd om te lopen !

Het gebruiken van Activity trackers voor sport doeleinden is voor mij niets nieuws onder de zon, echter merk je wel dat je na verloop van tijd wat kritischer gaat kijken naar wat zo’n device nu eigenlijk kan. Een tijdje terug heb ik een Fitbit Charge 2 aangeschaft, voornamelijk om op een makkelijke manier m’n hoeveelheid beweging bij te houden, maar ook als ondersteunend middel bij het hardlopen. Het eerste doet ie goed, het tweede laat de Fitbit op een aantal vlakken nét te veel liggen.

Na wat zoek- en oriëntatiewerk kwam ik uit bij de TomTom Spark 3, het multifunctionele sport horloge van TomTom wat in een aantal varianten verkrijgbaar is. Aangezien ik, ondanks dat ik gewoon puur voor mezelf loop, wel het liefst zo veel mogelijk en alles bij wil houden lag het voor de hand dat ik voor de meest uitgebreide variant zou gaan, de Spark 3 Music + Cardio. Deze uitvoering wordt geleverd met een ingebouwde GPS sensor, hartslagmeter én muziekspeler. Verder krijg je qua accessoires nog een autolader, fietshouder en een setje draadloze oortjes. Ideaal, aangezien fietsen én muziek luisteren toch wel 2 dingen zijn die ik regelmatig doe 😉

Activiteiten

De Spark 3 is, zoals eerder aangezegd, een multifunctioneel sport horloge. Je kunt via het horloge een aantal activiteiten starten zoals hardlopen, wandelen, fietsen, zwemmen, en een freestyle modus. Je leest het niet verkeerd, in het rijtje staat inderdaad “zwemmen” want de Spark 3 is waterdicht. Je zult hem niet als duikhorloge kunnen gebruiken, daar zijn dit soort apparaten simpelweg niet geschikt voor, maar een run in de regen of een duik in het zwembad is hij prima geschikt voor. Het tracken van de activiteiten gaat, naar mijn gevoel althans, behoorlijk nauwkeurig. Als ik de afgelegde afstand vergelijk met bijvoorbeeld Google Maps dan komt deze behoorlijk nauwkeurig overeen. Je kunt dus stellen dat het GPS aardig accuraat is, wel zo prettig. Wat ik ook als prettig heb ervaren, is dat het verkrijgen van een GPS lock behoorlijk snel gaat door gebruik van QuickGPS. Elke keer als je je Spark 3 synchroniseert met je telefoon of computer dan update hij het interne bestand, waardoor het vinden van GPS satellieten een stuk rapper verloopt.

De bediening van het horloge is even wennen, je zou verwachten dat een dergelijk horloge voorzien is van een touchscreen maar dat is niet het geval. Persoonlijk ben ik hier erg blij mee, want het bedienen van een touchscreen als je flink aan het doorstappen ben is niet altijd even makkelijk. De bediening werkt met een heel simpele “pijltjestoets” welke je 4 kanten op kunt klikken. Deze bediening werkt erg intuïtief en je loopt ook vrij snel door de menu’s heen op deze wijze, zelfs tijdens het lopen of fietsen. Als ik dit vergelijk met de bediening van m’n Fitbit, dan werkt dit toch echt een stuk prettiger. De menu’s zijn overigens goed overzichtelijk en logisch ingedeeld. Het doorlopen ervan vereist geen bestuderen van een heel boekwerk, alles wijst zichzelf wel. De mogelijkheden qua instellingen zijn ook ruim te noemen, zo kun je bijvoorbeeld kiezen welke route je wil gaan nemen, of je een bepaald doel wilt behalen qua tempo of hartslag, of een maximum tijd wil instellen.

Het trainen voor een bepaalde hartslag wordt mogelijk gemaakt door de hartslagsensor die aan de onderzijde van het horloge bevindt, door middel van een optische meting. De hartslag die ik kon meter lag telkens nagenoeg gelijk met m’n Fitbit én met m’n telefoon in combinatie met borstband. Voor de gemiddelde gebruiker is dit nauwkeurig genoeg, echter moet je er rekening mee houden dat het geen medisch meetmiddel is; het blijft een indicatieve hartslagmeting.

 

Muziekje erbij

Het afspelen van muziek via de Spark 3 is behoorlijk simpel; het is simpelweg een kwestie van éénmalig je headset pairen en vervolgens in je menu aangeven welke playlist je wil afspelen. Het opstellen van je playlist en het volzetten van je Spark 3 met muziek doe je via je computer, en de bijbehorende software. Het enige minpunt wat ik aan de muziekfunctie heb kunnen ontdekken is dat de headset zelfs op de laagste stand een behoorlijk volume heeft, en dat deze storingsgevoelig is. Je doet er verstandig aan om je Spark 3 aan je rechterpols te dragen, aangezien de ontvanger in de headset ook aan de rechterzijde zit. Mocht je wat meer comfort of luxe qua geluid willen kun je uiteraard een andere koptelefoon aanschaffen, het is echter wel raadzaam om eerst even te checken of deze goed werkt in combinatie met de Spark 3.

Ook het uploaden van routes kun je via je computer doen. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld de pagina van MapMyRun om een route uit te stippelen, en sla vervolgens het GPX bestand op. Nadat ik deze via de MySports pagina heb geüpload zal deze op het horloge beschikbaar zijn en kun je deze selecteren bij het starten van een activiteit. Op het moment dat je gaat lopen en je van de route afwijkt, zal deze middels een pijl je weer naar de juiste route (zichtbaar door een lijn) terugsturen. Behoorlijk handig.

Verbeterpuntjes?

Verbeterpuntjes zijn er zeker, zo zou de verbinding naar de headset een behoorlijk stuk beter kunnen. Van een apparaat waar je zo’n 300euro voor neertelt verwacht je dat deze feilloos kan omgaan met zo’n kleine afstand tussen horloge en headset. Ook de App laat nog te wensen over, maar dat is iets wat je veel ziet bij dergelijke apparaten. Er wordt gelukkig regelmatig een software update uitgegooid, dus allicht dat ook hier weer verbetering in komt in de toekomst.

Ik kan zelf alleen maar zeggen dat ik absoluut tevreden ben met de TomTom Spark 3, ondanks dat deze best een flinke duit gekost heeft. Zeker na aanschaf van de FitBit Charge 2 heb ik zeker getwijfeld, maar spijt heb ik er zeker niet van. Mocht je 300euro net wat te gortig vinden, dan zijn er ook goedkopere varianten te krijgen welke niét de muziekspeler aan boord hebben, en zelfs geen hartslagmeter. Hoe de ervaring is  met dergelijke modellen, dat durf ik je niet te zeggen .. deze is naar mijn mening in ieder geval prima!

Looks:5 out of 5 stars (5,0 / 5)
Functionaliteit:4 out of 5 stars (4,0 / 5)
Nauwkeurigheid:5 out of 5 stars (5,0 / 5)
Software:4 out of 5 stars (4,0 / 5)
Prijs:4 out of 5 stars (4,0 / 5)

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.