Huawei Watch GT

      Reacties uitgeschakeld voor Huawei Watch GT

Ik kan inmiddels wel stellen dat ik een grote liefhebber ben van techniek en technologie. Ook de wereld van wearables en smartwatches is mij niet nieuw, inmiddels heb ik al een aantal verschillende modellen in gebruik (gehad) en nu kan de Huawei Watch GT daar aan toegevoegd worden. Deze smartwatch is een model wat een ietwat ander pad bewandeld dan de meeste smartwatches die op de markt zijn.

De looks

De Huawei Watch GT is een wearable die er op het eerste oog uitziet als een normaal horloge. In plaats van een wijzerplaat, zoals bij reguliere horloges, beschikt het horloge echter over een AMOLED display. Het display, met een resolutie van 454×454 pixels en een dichtheid van 326ppi, ziet er scherp en kleurrijk uit en is ook duidelijk afleesbaar. De afmetingen van het horloge zijn prettig, met een 46,5mm diameter en een 10,6mm dikte is het horloge niet klein, maar ook absoluut geen grote kast om je pols. Over je pols gesproken, de bandjes waar je het horloge mee omdoet zijn 22mm quickchange bandjes, welke makkelijk te vervangen zijn. Simpelweg een kwestie van het palletje aan de achterzijde verschuiven en het bandje is los. Het bevestigen van een nieuw bandje werkt exact hetzelfde, binnen een minuut of 2 heb je de bandjes van je horloge vervangen voor om zo bijvoorbeeld met je outfit te matchen.

Wat vinden we onder de motorkap?

Onder de motorkap van het horloge is prima hardware te vinden. Zo beschikt de Huawei Watch GT over 2 chipsets, waarbij het afhankelijk is van het gebruik of er de lichte of zwaardere chipset aangesproken wordt. Verder is het horloge voorzien van sensoren zoals een accelerometer, gyroscoop, magnetometer, hartslagsensor, lichtsensor en barometer. Ook heeft het horloge de beschikking over GPS, Gallileo en Glonass sensoren voor een meer nauwkeurige locatiebepaling. Het horloge is voorzien van 128mb opslaggeheugen en 16mb werkgeheugen, waaruit je meteen op kunt maken dat het opslaan van muziek op het horloge niet tot de mogelijkheden behoort.

Het horloge wordt aangestuurd door LiteOS, een besturingssysteem wat door Huawei zelf ontwikkeld is en moet concurreren met bijvoorbeeld WearOS, WatchOS of Tizen. Het gebruik van LiteOS betekend echter wel dat je zelf geen apps kunt installeren en het systeem wat beperkter is. Keerzijde hieraan is dat dit er wel voor zorgt dat je veel langer zult kunnen doen op 1 batterijlading. Nu is het uiteraard wel zo dat met updates er functies toegevoegd of verwijderd kunnen worden aan het functioneren van het horloge, dus het kan zomaar zijn dat er over een half jaar veel bredere ondersteuning is qua functionaliteit.

De software – Huawei Health

Met het horloge alleen ben je er niet, je hebt ook een app nodig op je telefoon om het horloge te laten communiceren. Deze app is Huawei Health, vergelijkbaar met S-Health alleen dan aardig wat beperkter. Je kunt hieraan wel merken dat Huawei nog niet heel lang in de ontwikkeling zit van dit soort wearables, de app kent nog best wel wat beperkingen en bugs. Zo kun je in de app niet aangeven welke bron er gebruikt wordt voor het aantal stappen dat de app aangeeft. Dit heeft tot gevolg dat de app de stappen van je horloge én je telefoon bij elkaar gooit, en je dus een heel hoog aantal stappen zult zien. Het zou prettig zijn als men hier aan de knoppen gaat draaien en dit soort dingen gaat aanpakken, als ik naar de software van FitBit kijk (welke ik al 3 jaar gebruik) heeft het daar ook vrij lang geduurd voor alle zaken goed werkzaam waren. De synchronisatie gaat verder wél goed, en duurt niet lang.

Het horloge in gebruik

Bij het reguliere gebruik kun je op je watchface zaken aflezen als het aantal afgelegde stappen, het aantal actieve minuten en het calorieverbruik tijdens de beweging. Ook het huidige weer, je hartslag, de hoogte, atmosferische druk zijn af te lezen, afhankelijk van welke watchface je gebruikt. Verder kun je in de app instellen dat het horloge de notificaties weergeeft van apps op je telefoon zoals Whatsapp, Facebook, Instagram en ga zo maar verder. Absoluut handig, zo hoef je je telefoon niet uit je zak te halen om bijvoorbeeld een appje te lezen. Let wel, het blijft bij lezen .. reageren is (nog) niet mogelijk.

Tijd om het horloge te gebruiken waar het voor bedoeld is; workouts. Je kunt via een van de knoppen aan de rechterzijde een workout starten, waarbij je kunt kiezen uit een aantal profielen. Op dit moment zijn er profielen voor hardlopen, fietsen, zwemmen én is er een profiel “overig”. Ook is er te kiezen voor indoor of outdoor, waarbij dat bepalend is of er gebruik gemaakt wordt van de locatiebepaling of niet. Tijdens het doen van de workout kun je heel duidelijk aflezen van het horloge hoe lang je bezig bent, wat de afgelegde afstand is, hoeveel caloriën je verbruikt en welke hartslagzone je in gebruikt. Ben je klaar met je workout dan krijg je een overzicht hiervan te zien, aangevuld met een indicatie wat de impact geweest is op je fitheidsniveau en hoe lang de verwachte hersteltijd is. Of dit geheel accuraat is durf ik niet te zeggen, het is op z’n minst een handige richtlijn. Een klein stukje terug in deze tekst kon je al lezen dat er profielen voor zwemmen terug te vinden zijn, het horloge heeft dan ook een waterdichtheid tot maximaal 5ATM, oftewel 50 meter.

Ik heb een aantal workouts gedaan met het horloge, en het viel op dat de hartslagmeter over het algemeen aardig overeenkomt met m’n FitBit Charge 3. Ook het ingeschatte calorieverbruik komt behoorlijk overeen, ook al weten we van beide cijfertjes dat je dit vooral als inschatting moet zien en niet als keiharde medische data.

Verdict

Ik heb het horloge nog maar een weekje in gebruik, dus beperk me nu tot deze basics. Het horloge voelt goed en degelijk aan, het werkt vloeiend en doet hetgeen waar ik het voor aangeschaft heb. Na 4 dagen gebruik staat de batterij nog op 50%, de verkondigde “2 weken batterijduur” lijkt me dus ietwat hoog gegrepen maar de Huawei Watch GT gaat absoluut langer mee dan bijvoorbeeld een Samsung Gear S3 of Applewatch. De software kan nog best wat werk gebruiken, hier is nog een hoop winst te boeken. Ook de app moet nog wat aan gesleuteld worden, om zo beter en efficiënter te werken. Al met al kunnen we meer spreken over een erg uitgebreide fitnesstracker met horloge-looks, dan over een echte smartwatch.

De tijd zal leren of Huawei actief blijft verbeteren aan de Huawei Watch GT en de bijbehorende software. Mijn eerste ervaringen zijn in ieder geval erg positief. Over een tijdje zal ik een vervolg van deze review geven, om te zien hoe het er dan voorstaat!