Sporthorloges en Trackers – Garmin

      Reacties uitgeschakeld voor Sporthorloges en Trackers – Garmin

Het is geen geheim dat ik een echte gadget gebruiker ben en in de loop der jaren ook al de nodige activity-trackers en sporthorloges heb gehad. Waar ik een aardige tijd terug hier schreef over de Huawei Watch GT en de Fitbit Charge 3, ben ik inmiddels al weer wat wearables verder. De Huawei Watch GT is naar een ander baasje gegaan omdat ik het zonde vond om m’n reguliere horloges niet meer te dragen en de softwarematige ondersteuning van de Huawei Watch GT plots werd verminderd omdat de opvolger aangekondigd werd.

Omdat FitBit mij best teleurgesteld heeft met de Charge 3 ben ik totaal van dit merk afgestapt. Ik was al vaker onder de indruk van de hoeveelheid data en precisie die Garmin te bieden heeft, alleen vond ik het zonde om weer m’n pinpas te trekken en over te stappen naar een ander platform. Bij het retoursturen van de Charge 3, omdat deze wéér kapot was, veranderde dat  ik wilde absoluut géén nieuwe Charge 3 meer. Ik besloot over te stappen naar Garmin, in eerste instantie naar de Vivosport, welke later opgevolgd werden door de combinatie Vivosmart 4 met ForeRunner 45, VivoActive 4 en Fenix 6x.

VivoSport

De VivoSport is een hele degelijke tracker voorzien van een klein kleurenscherm, prima Garmin Connect integratie en een eigen GPS-Sensor. Doordat de VivoSport over een eigen GPS-sensor beschikt kun je deze voor hardlopen of fietsen gebruiken zonder dat deze gebruik moet maken van de GPS-sensor van je telefoon. Beiden methoden werken in principe prima, maar toch heb ik de voorkeur voor een GPS-sensor in een wearable zelf, je bent dan nooit afhankelijk van bijvoorbeeld een bluetoothverbinding. Een minpunt van deze tracker wat na een tijdje gebruiken naar voren kwam, is de hartslagmeting: deze is best vaak onnauwkeurig. Zeker tijdens CrossFit workouts, iets waar het grootste deel van mijn sportactiviteiten toch wel uit bestaat, heeft deze tracker (net als bijna alle Wrist Heartrate Monitors) heel veel moeite om m’n hartslag goed bij te houden. Hoog tempo fietsen leverde me een hartslag op van 90 volgens de VivoSport, terwijl met een Pulse Oxymeter ik toch echt op de 140 zat. Jammer! Dit heeft me wel een beetje verder doen kijken naar een optie die beter bij mij past.

VivoSmart 4

Deze 4e generatie van het VivoSmart platform is een tracker die enigzins vergelijkbaar is met de VivoSport, ware het niet dat hij geen GPS-sensor heeft en niet over een kleurenscherm beschikt. Keerzijde is dan wel weer dat hij iets smaller is, een pulse oxysensor heeft en dat dit model ook uitgerust is met de body battery functie om zo ook inzicht te krijgen in de rust die je je lichaam geeft. Laatstgenoemde, samen met de smallere afmetingen, hebben me overtuigd om deze activity tracker aan te schaffen en te gaan kijken naar een dedicated hardloop horloge met mogelijkheid tot het aansluiten van een borstband, want ook de VivoSmart 4 heeft weer last van dezelfde onnauwkeurigheid van hartslagmetingen. Nu is dit geen probleem, omdat ik dit ook wel verwacht had en mijn oog al had laten vallen op een ForeRunner 45, welke ik hoofdzakelijk tijdens trainingen gebruik. De VivoSmart 4 is dan puur mijn dagelijkse activity tracker, welke de overige uren van de dag bijhoudt. Deze taak voldoet ie prima voor, de data die bijgehouden wordt komt ook wel overeen met m’n gevoel. Als m’n body battery aangeeft dat deze s’nachts maar slecht opgeladen is dan voel ik me meestal ook daadwerkelijk meer vermoeid dan wanneer deze weer op 100% staat.

ForeRunner 45

De ForeRunner 45 is aangeschaft met eigenlijk maar 2 doelen; nauwkeurige hartslagmetingen en een fatsoenlijk afleesbaar scherm voor hardloopsessies. Er waren al teveel devices die echt moeite hebben met het fatsoenlijk meten van een polshartslag, dus ik ben op zoek gegaan naar een prima betaalbaar Garmin horloge met ondersteuning voor een Ant+ borstband. Ik kwam bij dit model uit, zonder al teveel poespas, en heb deze nu in gebruik samen met een Wahoo TickR borstband. Deze combinatie werkt feilloos en geeft een veel betere en nauwkeurige hartslag weer. De VivoSmart 4 doe ik tijdens het gebruik van dit horloge af, en synchroniseer gewoonweg beide wearables naar m’n telefoon, de Garmin Connect software doet dan de rest. De meer nauwkeurige hartslagmeting stelt me in staat om nog kritischer te kijken naar m’n trainingen en te zien hoe een bepaalde hartslagzone en de daarbij behorende inspanning aanvoelen. Wat mij betreft een rima combi, al mis ik wel een wat groter scherm zoals de Huawei Watch GT had. Reden om toch nog m’n ogen open te houden en na een tijdje toch een uitstapje te maken.

Garmin VivoActive 4

Right, dus de Forerunner 45 werkte prima echter vond ik het scherm wel wat klein en aangezien m’n vriendin zelf graag een horloge wilde voor hardlopen en fietsen zodat ze ook een GPS log kon bijhouden. De Connected GPS functie van de Vivosmart 4 werkt soms absoluut niet zoals het zou moeten (disconnect na 2km, dus geen GPS data) en dat wekt toch wat irritatie op. Aangezien zij de Forerunner 45 in gebruik nam bestelde ik een VivoActive 4, een vrij nieuw model welke wat uitgebreider is vergeleken met de Forerunner 45. Een ietwat groter scherm, touchscreen dit maal,  een prima GPS sensor én een onboard geheugen om zo muziek op te slaan en af te kunnen spelen zonder tussenkomst van een telefoon. Klinkt goed, werkt ook best OK, ware het niet dat het gebruik van een touchscreen verre van fijn was tijden sporten. ik heb de VivoActive 4 dan ook maar heel kort in gebruik gehad, omdat ik er simpelweg niet aan kon wennen en ik in m’n achterhoofd zo’n stemmetje had wat zei “waarom ga je niet voor het horloge wat je al heel lang wil; de Garmin Fenix“. En dat is dus ook gebeurd 😉

 

Garmin Fenix 6X pro

Okee, we stapten dus over van een VivoActive 4 naar de Fenix 6x pro, en ik kan niet anders zeggen dan dat ik tot nu toe nog geen enkele seconde spijt gehad heb van die beslissing. Ja, je betaald een behoorlijke duit ervoor en voor veel lui zal het best overkill zijn echter … tja, wat kan ik zeggen? De looks van het horloge, een degelijke metalen body met een stoere brede band, zijn gewoon badass. Het voelt aan als een bouwkwaliteit waar je U tegen zegt. Een scherm wat prima is, en NIET is voorzien van een touchscreen functie maar gewoon weer 5 knoppen gebruikt om heel intuïtief door alle menu’s te bladeren. Multisports tracking, heartrate tracking, PulseOx tracking, training status, navigatie, en ga zo maar door. Bedenk het, en de Garmin Fenix 6X heeft het. Het is met recht het meest uitgebreide sporthorloge wat ik ooit gehad heb. En als de functies die op het horloge zelf aanwezig zijn nog niet genoeg zijn kun je je horloge uitbreiden met een borstband voor hartslagmeting, een runningpod voor hardloop statistieken, een powermeter voor geavanceerde fietsdata en waarschijnlijk nog veel meer. Heb je een activiteit ondernomen krijg je de impact te zien op je conditie, de verwachte hersteltijd (dynamisch aan de hand van de rust die je neemt), de trainingslading die je op dat moment hebt en of je beter wat rustiger aan kan doen of wat harder moet trainen.

Ik heb de Fenix 6x nu een tijdje in gebruik en kan eigenlijk alleen maar vol lof zijn. Het heeft een stukje dieper inzicht gegeven in de trainingslading die ik mezelf geef, geeft diepgaandere statistieken dan de voorgaande modellen die ik in bezit had en voorziet door de trainingsstatus optie ook in adviezen over belasting en herstel. Aangezien ik het horloge gekoppeld heb met een cadans sensor voor de fiets, een running dynamics sensor voor hardlopen en een borstband voor CrossFit kan ik er nog iets meer nauwkeurigheid uit halen dan je kunt wanneer je het horloge zo uit de doos gebruikt. Zo geeft de running dynamics sensor ook data als staplengte, balans tussen links en rechts, grondcontacttijd en running power. Deze data kun je vervolgens gebruiken om je looptechniek efficiënter te maken. Van alle horloges die ik ooit gebruikt heb is dit echt verreweg de meest uitgebreide, iets wat ook wel mag voor het prijskaartje. Het grootste pluspunt is dan nog eens dat de batterij echt bizar lang meegaat, waar m’n Vivosmart bijna elke 4 dagen wel aan de lader moet zónder dat ik deze gebruik om te trainen kan de Fenix 6x vaak wel een goede 2 weken vooruit op 1 lading. Tot dusverre dus een hele blije gebruiker van dit horloge 🙂