Garmin VivoSport, VivoSmart 4 & ForeRunner 45

      Geen reacties op Garmin VivoSport, VivoSmart 4 & ForeRunner 45

Het is geen geheim dat ik een echte gadget gebruiker ben en in de loop der jaren ook al de nodige activity-trackers en sporthorloges heb gehad. Waar ik een aardige tijd terug hier schreef over de Huawei Watch GT en de Fitbit Charge 3, ben ik inmiddels al weer wat wearables verder. De Huawei Watch GT is naar een ander baasje gegaan omdat ik het zonde vond om m’n reguliere horloges niet meer te dragen en de softwarematige ondersteuning van de Huawei Watch GT plots werd verminderd omdat de opvolger aangekondigd werd.

Omdat FitBit mij best teleurgesteld heeft met de Charge 3 ben ik totaal van dit merk afgestapt. Ik was al vaker onder de indruk van de hoeveelheid data en precisie die Garmin te bieden heeft, alleen vond ik het zonde om weer m’n pinpas te trekken en over te stappen naar een ander platform. Bij het retoursturen van de Charge 3, omdat deze wéér kapot was, veranderde dat  ik wilde absoluut géén nieuwe Charge 3 meer. Ik besloot over te stappen naar Garmin, in eerste instantie naar de Vivosport, welke later opgevolgd werden door de combinatie Vivosmart 4 met ForeRunner 45.

VivoSport

De VivoSport is een hele degelijke tracker voorzien van een klein kleurenscherm, prima Garmin Connect integratie en een eigen GPS-Sensor. Doordat de VivoSport over een eigen GPS-sensor beschikt kun je deze voor hardlopen of fietsen gebruiken zonder dat deze gebruik moet maken van de GPS-sensor van je telefoon. Beiden methoden werken in principe prima, maar toch heb ik de voorkeur voor een GPS-sensor in een wearable zelf, je bent dan nooit afhankelijk van bijvoorbeeld een bluetoothverbinding. Een minpunt van deze tracker wat na een tijdje gebruiken naar voren kwam, is de hartslagmeting: deze is best vaak onnauwkeurig. Zeker tijdens CrossFit workouts, iets waar het grootste deel van mijn sportactiviteiten toch wel uit bestaat, heeft deze tracker (net als bijna alle Wrist Heartrate Monitors) heel veel moeite om m’n hartslag goed bij te houden. Hoog tempo fietsen leverde me een hartslag op van 90 volgens de VivoSport, terwijl met een Pulse Oxymeter ik toch echt op de 140 zat. Jammer! Dit heeft me wel een beetje verder doen kijken naar een optie die beter bij mij past.

VivoSmart 4

Deze 4e generatie van het VivoSmart platform is een tracker die enigzins vergelijkbaar is met de VivoSport, ware het niet dat hij geen GPS-sensor heeft en niet over een kleurenscherm beschikt. Keerzijde is dan wel weer dat hij iets smaller is, een pulse oxysensor heeft en dat dit model ook uitgerust is met de body battery functie om zo ook inzicht te krijgen in de rust die je je lichaam geeft. Laatstgenoemde, samen met de smallere afmetingen, hebben me overtuigd om deze activity tracker aan te schaffen en te gaan kijken naar een dedicated hardloop horloge met mogelijkheid tot het aansluiten van een borstband, want ook de VivoSmart 4 heeft weer last van dezelfde onnauwkeurigheid van hartslagmetingen. Nu is dit geen probleem, omdat ik dit ook wel verwacht had en mijn oog al had laten vallen op een ForeRunner 45, welke ik hoofdzakelijk tijdens trainingen gebruik. De VivoSmart 4 is dan puur mijn dagelijkse activity tracker, welke de overige uren van de dag bijhoudt. Deze taak voldoet ie prima voor, de data die bijgehouden wordt komt ook wel overeen met m’n gevoel. Als m’n body battery aangeeft dat deze s’nachts maar slecht opgeladen is dan voel ik me meestal ook daadwerkelijk meer vermoeid dan wanneer deze weer op 100% staat.

ForeRunner 45

De ForeRunner 45 is aangeschaft met eigenlijk maar 2 doelen; nauwkeurige hartslagmetingen en een fatsoenlijk afleesbaar scherm voor hardloopsessies. Er waren al teveel devices die echt moeite hebben met het fatsoenlijk meten van een polshartslag, dus ik ben op zoek gegaan naar een prima betaalbaar Garmin horloge met ondersteuning voor een Ant+ borstband. Ik kwam bij dit model uit, zonder al teveel poespas, en heb deze nu in gebruik samen met een Wahoo TickR borstband. Deze combinatie werkt feilloos en geeft een veel betere en nauwkeurige hartslag weer. De VivoSmart 4 doe ik tijdens het gebruik van dit horloge af, en synchroniseer gewoonweg beide wearables naar m’n telefoon, de Garmin Connect software doet dan de rest. De meer nauwkeurige hartslagmeting stelt me in staat om nog kritischer te kijken naar m’n trainingen en te zien hoe een bepaalde hartslagzone en de daarbij behorende inspanning aanvoelen. Wat mij betreft een gouden combi, ik heb er tot nu toe nog geen spijt van gehad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.