Fitbit charge 3

      Geen reacties op Fitbit charge 3

Het is inmiddels alweer een tijdje geleden dat ik de Fitbit Charge 3 aangeschaft heb. Deze activity tracker, welke inmiddels bij de 3e generatie aanbeland is, is aangeschaft als vervanging voor de Charge 2 welke ik zelf ruim anderhalf jaar in gebruik gehad heb. We zijn nu een tijdje verder, tijd voor een oordeel!

Look & feel

De Charge 3 verschilt op het eerste oog niet superveel van de Charge 2. Het grootste verschil qua uiterlijk is het ontbreken van een knop aan de linkerzijde van de pebble. In tegenstelling tot de Charge 2 beschikt de Charge 3 namelijk over een touchscreen en een “knop” aan de zijkant welke gevoelig is voor aanraking. Dit maakt dat de Charge 3 nu ook waterdicht is, in tegenstelling tot zijn voorganger. Buiten dat het scherm nu een touchscreen is, wat de navigatie een stuk gemakkelijker maakt, heeft het ook een ietwat grotere afmeting en hogere resolutie. Dit komt de scherpte van het scherm zeker ten goede, en zorgt er voor dat je genoeg informatie op je scherm kwijt kunt.

Het bandje is vrij weinig veranderd ten opzichte van de Charge 2, alleen de sluiting is net ietsje anders. Why change a winning team zullen we maar zeggen?

Software

Het grootste deel van de functionaliteit van een Activity tracker zit ‘m toch wel in de software. Een deel van deze functionaliteit vinden we op de tracker zelf, een ander deel vinden we in de software welke op je telefoon geïnstalleerd moet worden. De Charge 3 maakt gebruik van dezelfde fitbit software als de Charge 2 deed. Het is dan ook een kwestie van de Charge 3 aan je account koppelen en je oude tracker verwijderen, iets wat binnen no-time zou moeten kunnen. De praktijk leert echter dat dit nog wel eens wil tegenvallen, het instellen en updaten van de software van de Charge 3 duurt een behoorlijke tijd. Bij sommige updates duurde het ruim 30-40 minuten voor de update klaar was. Van een dergelijke klein apparaat, waarvan de software toch niet heel erg uitgebreid kan zijn, lijkt me dit bepaal niet efficient. Ook wil het nog wel eens problematisch zijn om je Charge 3 te koppelen als je beschikt over bepaalde merken/typen telefoons. Zo is de ondersteuning voor bijvoorbeeld Huawei telefoons om te janken. Mijn eigen toestel (de Mate 9) wordt prima ondersteund (na 2 jaar!) echter de gehele lijn Lite toestellen kunnen nauwelijks koppelen en synchroniseren.

Fitbit App

De Fitbit app zelf heeft de laatste tijd weinig echte veranderingen ondergaan. Als we de ontwikkelaars moeten geloven betreft het telkens ‘performance fixes’ en geen nieuwe features. Gemiste kans, want er zijn nog zat mogelijkheden als het op de software aankomt. Een van de verbeteringen die al wel doorgevoerd is , is de ondersteuning van meldingen op je tracker. Voorheen was dit alleen mogelijk via een aparte app, tegenwoordig is deze ondersteuning in de app zelf ingebouwd.

Vooruitgang, of toch niet? 

We kunnen stellen dat er best aardig wat verbeteringen in de Charge 3 aangebracht zijn, maar is het dan alleen maar positief wat er te melden valt? Nee, absoluut niet. Zo werd er vanaf de aankondiging geadverteerd met snelle reacties vanaf je tracker, maar was it een feature die pas na een paar maanden werd gerealiseerd door een update. Eenzelfde werd gedaan met de SPO2 meting via de tracker, door de ingebouwde sensor, maar deze feature laat nog steeds op zich wachten. Best schandalig, als je nagaat dat de Charge 3 inmiddels toch al wel een paar maanden uit is.

Een ander kritiekpunt wat niet achterwege gelaten mag worden is de hartslagmeting. Voorheen was de Charge 2 redelijk accuraat als het aankwam op de hartslagmeting, toch wel een selling point waar Fitbit behoorlijk mee adverteerde. De Charge 3 daarentegen is na een aantal maanden gebruik toch een stuk minder betrouwbaar gebleken. Op sommige momenten wordt er een hartslag geregistreerd die veel hoger ligt dan daadwerkelijk het geval is, op andere momenten is dit juist andersom. Dit maakt de betrouwbaarheid van de tracker een stuk minder, ondanks dat je dit sowieso wel met een korrel zout moet nemen. Op een gemiddelde dag, waarbij ik de hele dag werk en daarna zo’n anderhalf uur ga trainen, zou ik rond de 4500-5000 calorieën verbranden. M’n inname ligt zo rond de 3200 calorieën dus je zou verwachten dat ik dan gewicht ozu verliezen als een malle. Je raadt het al, verre van. Dit is ook iets wat door vele gebruikers ervaren wordt als zeer onnauwkeurig, dus ga je hier alsjeblieft niet op blind staren.

Een ander puntje van kritiek vind ik de duurzaamheid van de tracker. Waar de Charge 2 er na een jaar of anderhalf nog steeds puntgaaf uitzag, is de Charge 3 na een maand of 2-3 gebruiken al aardig gehavend als het aankomt op de afwerklaag. Verf die loslaat, krassen aan de zijkanten van de pebble, en ga zo maar door. Nu is het natuurlijk geen museumstuk, maar het is wel frappant te noemen dat de opvolger zo snel beschadigd raakt en een stuk minder duurzaam lijkt te zijn.

Conclusie (update)

Is de Charge 3 een degelijk apparaat? Dat leek het absoluut, maar na een langere tijd de Charge 3 gebruikt te hebben kan ik toch wel stellen dat de bouwkwaliteit van deze tracker uiteindelijk echt te wensen over laat. Ook ik kreeg na een firmware update last van strepen in m’n scherm die niet meer weggingen, moest de tracker laten vervangen en na nog 2 nieuwe exemplaren toegezonden te hebben gekregen was ik er wel klaa mee; de Charge 3 ging retour en hoefde niet meer vervangen te worden door een nieuw exemplaar. Jammer, maar helaas.

Looks:4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)
Functionaliteit:4 out of 5 stars (4,0 / 5)
Nauwkeurigheid:3 out of 5 stars (3,0 / 5)
Software:3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)
Duurzaamheid:2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)
Prijs:4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.