Eten en diëten

      Reacties uitgeschakeld voor Eten en diëten

Ik heb er al vaker over zitten denken gewoonweg hier eens een stukje te wijden, omdat ik al heel vaak vragen heb gehad over hoe ik het voor elkaar heb gekregen om een behoorlijk aantal kilo’s er vanaf te krijgen, welk dieet ik gedaan heb, enzovoorts. Het antwoord is eigenlijk heel simpel; geen.

Waarom doe ik geen dieet?

Er zijn meerdere redenen dat ik nooit echt een dieet heb gevolgd. Een van de redenen is dat ik een gigantisch moeilijke eter ben. Het is geen geheim dat ik best wel aardig te kampen heb gehad met eetstoornissen (en dit nog steeds onder controle houd), en een groot gevolg daarvan is dat ik vrij lastig ben in wat ik wel of niet eet. Ik wil dat zelf kunnen bepalen en niet afhankelijk zijn van wat iemand mij voor gaat schrijven. Heel simpel, dat werkt voor mij niet.

Nog een grote reden dat ik geen fan ben van een dieet volgen is dat ik van mening ben dat een dieet heel erg lastig vol te houden is. In het begin gaat het super goed, je gewicht daalt vaak vrij snel en de weegschaal is je heel erg gunstig gezind … maar dan komt dat plateau. Je staat stil, er gaat niks af en soms kruipt je gewicht stiekem weer langzaam omhoog. Het is frustrerend en voor veel mensen de reden dat ze er ook weer heel snel mee stoppen. Als je dan eenmaal stopt, dan zie je vaak dat je gewicht langzaamaan ook weer wat toeneemt, soms wel tot boven je startgewicht.

De basis van een “voedingschema”

Maar, wat moet je dan wel doen? Eigenlijk is het vooral heel simpelweg zorgen dat je verbranding hoger is dan je energie inname. Je zult dus eerst moeten berekenen wat je energiebehoefte per dag is. Hier zijn meerdere methoden en formules voor, maar voordat je daarmee aan de slag gaat is het verstandig om eerst een nul-lijn te zetten. Je weegt jezelf, waarbij het nog veel mooier zou zijn als je ook je vetpercentage en spierpercentage kunt meten, en je pakt een simpel meetlint en meet op bepaalde plekken de omtrekken van je lichaam. Nu heb je een goed beeld van wat je beginpositie is.

Nadat je dit gedaan hebt stel je een realistisch streefgewicht en de termijn waarop je dat wilt behalen, waarbij je 1-2kg per maand aan gewichtsverlies als heel netjes kunt zien. Om je voortgang bij te kunnen houden kun je hier prima een app voor gebruiken waar je al deze gegevens in bijhoudt, en dan bijvoorbeeld elke 2 weken een weegmoment plannen. Zorg er bij dat weegmoment ook voor dat je dit telkens op eenzelfde tijdstip doet, onder dezelfde omstandigheden (bijvoorbeeld s’ochtends, voor het ontbijt maar na je toiletbezoek) zodat je een nauwkeurigere meting krijgt.

Op dit moment ga ik meteen inhaken op een heel andere factor die hier bij om de hoek komt kijken; beweging. Om een kilo vet kwijtraken ongeveer 7000 calorieën kost, Je hoeft geen geniaal persoon te zijn om meteen al in te zien dat je dit dus niet zomaar voor elkaar gaat krijgen door minder te gaan eten. De meest efficiënte manier om dit voor elkaar te krijgen is door het aanpassen van je voeding samen te laten gaan met voldoende beweging.

Wat kan ik dan wel eten?

Als we even uitgaan van de gemiddelde mens, welke geen intoleranties of allergieën heeft, kun je eigenlijk stellen dat als je gewoonweg over het algemeen gezond eet je al een eind komt. Ik zelf volg sinds een aantal jaar het IIFYM principe. Dit principe staat voor If It Fits Your Macro’s en houdt eigenlijk in dat je in feite alles kunt eten, zolang je maar niet over je macro’s heengaat. Ook dat stukje chocola of een lekker broodje kan dan prima, zolang je aan het eind van de rit maar wel zorgt dat je weer in balans zit. Je macro’s bereken je ook weer met de eerder genoemde methoden, welke je aangeven hoeveel koolhydraten/vetten/eiwitten je op een dag mag/moet nemen. Gebruik dit alleen wel als richtlijn, iets erboven/eronder is echt geen ramp. Om dit makkelijker te maken voor jezelf zijn hier verschillende apps voor, ik gebruik zelf al een paar jaar MyFitnessPal maar ook LifeSum is een veelgebruikte applicatie hiervoor.

Naast het verlagen van je calorie inname kun je er naar mijn ervaring ook aardig wat profijt uit halen door die calorieën wat gelijkmatig over de dag te verdelen. Niet 3x op een dag een grote hoeveelheid bij de maaltijden, maar deze maaltijden iets kleiner maken en dan tussendoor ook wat kleins pakken. Denk hierbij aan tussen je ontbijt en lunch een broodje/fruit eten, en dan gewoon een iets minder zware lunch te hebben.

Sporten en eten

Uiteraard hou je ook rekening mee met de invloed van sporten op je energiebehoefte; hoe meer je beweegt, hoe meer je lichaam van je vraagt. Zeker als je fanatiek sport moet je hier echt rekening mee houden, een grote fout die nog wel eens gemaakt wordt door mensen die heel snel willen afvallen is dat ze meteen heel erg veel gaan sporten en tegelijkertijd een heel stuk minder gaan eten. Niet doen! Als je sport moet je lichaam herstellen en daar heeft het juist voedsel voor nodig, anders werkt het op de lange duur alleen maar tegen. Mooi voorbeeld hierbij is dat ik bijvoorbeeld juist meer moest gaan eten omdat ik de intensiteit van m’n sport opgevoerd had. Vooral de hoeveelheid eiwitten, die je lichaam nodig heeft om je spieren te herstellen, moest ik aardig omhoog schroeven. De handigheid hierbij is weer dat je door het reguliere meten en wegen ook meteen ziet of je ook daadwerkelijk vetmassa verliest, of dat je stiekem je spieren aan het verbruiken bent. Als dat laatste het geval is, probeer dan eens een tijdje net iets meer te eten, om te zien wat voor verschil dat maakt.

Alles kan en mag?

In grote lijnen wel. Natuurlijk kun je jezelf voor de gek houden en jezelf zeggen dat je prima een reep chocola kunt eten ipv een avondmaaltijd, omdat dit ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën bevat. Uiteraard werkt dat niet zo, en zul je merken dat je dan essentiële vitaminen en mineralen mist, dat bepaalde voedingsstoffen beter verteerbaar zijn dan anderen, enzovoorts. De weg die ik gevolgd heb is een weg die voor mij prima werkt, maar misschien voor een ander minder goed. Niet ieder lichaam reageert hetzelfde, maar zaken als het beperken van je calorie inname tot zo’n 500cal onder je energiebehoefte , dat zijn gewoon zaken die breeduit onderzocht zijn. Het toepassen van beweging idem dito, dat hoeft niemand je uit te leggen hoop ik.

Zolang je er voor zorgt dat je genoeg beweegt, gevarieerd en gezond eet, goed slaapt  en dat allemaal een beetje in de gaten houdt kom je een heel eind. Eigenlijk komt het gewoon erop neer dat beter in plaats van een dieet een gezondere levensstijl kunt aannemen, dat brengt je op de lange duur zoveel meer.